TuomasKoskiniemi maalaisjärki kunniaan

Ihmiskauppaa suomessa pakolaisista, vai normaali käytäntö

  • siinä vähä osviittaa
    siinä vähä osviittaa

Asustelin jonkin aikaa paikkakunnalla, jossa pakolaiset näkyvät katukuvassa aika selkeästi. Tämä pisti miettimään pakolaisten asemaa nyky suomessa. Ensimmäiseksi huomasin, että heidät kaikki on sijoitettu suurinpiirtein samaan kaupunginosaan ja jopa tietylle kadulle. Kaupunginosa on selvästi syrjässä muusta kaupungista. Paikallis väestöltä kuulin, että kyseisellä kadulla/alueella asui ennen pakolaisia ns."laitapuolen kulkijoita"  ja oli muutenkin levotonta seutua. Ilmeisesti siellä olevat kerrostalot autiotuivat pikkuhiljaa, kunnes sitten tuli kiintiöpakolaiset ja täyttivät tyhjiön. Ei muuten ollu kovin häävin näkösiä taloja nytkään.


Aloin sitten miettimään miten tämä pakolais sijoittelu oikein toimii ja päätin sivistää itseäni. Internet ja keskustelut paikallisväestön kanssa sai toimia tietolähteenä. Hommahan menee lyhykäisyydessään jotenkin näin:  Eduskunta päättää kiintiöpakolaisten määrän, 750 luokkaa yleensä per vuosi. Sitten sovitaan kuntien kans sijoituksista, aikajaksoista yms.


Siinä vaiheessa kun tultiin kohtaan raha, meni mulla ohi hilseen.


Kunnalle maksetaan alle 7-vuotiaasta lapsesta 6845 €/vuosi ja 7 vuotta täyttäneestä 2300€/vuosi ja  4vuoden ajan, plus tietenki kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, kotoutumistuki, tulkkaus-kustannukset, paluumuutto avustukset ja alkukartoituksen kustannukset. Eli nämä maksetaan kunnalle elyn kautta.
Itselläni tuli tästä mieleen lähinnä laillistettu ihmiskauppa, toivon että olen saanut väärän kuvan ja joku oikaisee asian minulle. Mutta jos lyödään pakolais lapselle tai aikuiselle hinta että sen joku ottaa vastaan, niin onko se kauppaa?


Suora lainaus lähteestä: (Vuonna 2012 Suomessa asui arviolta noin 40 000 kansainvälistä suojelua saavaa henkilöä, jotka ovat tulleet maahan joko kiintiössä tai turvapaikkamenettelyn kautta.)
Vuonna 2012 kunnille korvattiin pakolaisista 76 050 848 €, budjetti oli 107 288 000 € eli se 31 237 152 € jäi käyttämättä.


Korvaus on se sana jota tässä käytetään.
Mitä tälle pakolaiselle tapahtuu sitten kun 4 vuotta on kulunut?


Pakolaiset suomessa


Omalla paikkakunnalla Rovaniemellä pakolais tilanne on aika minimaalista asukaslukuun nähden, mutta eräs mielenkiintoinen keskustelu on tullut käytyä burman pakolaisen kans, tämä vanhempi mies kertoi minulle kokemuksistaan ja maansa tilanteesta, se ei todellakaan ollut mitään lasten kuultavaa, mutta hyvin valaisevaa. Hän kertoi esimerkiksi kuinka he asuivat Thaimaan ja Burman rajavyöhykkeellä ja kuinka heitä vainottiin molemmilla puolilla. Kun he tulivat Rovaniemelle, asuin itse alueella johon heitä sijoitettiin ja näin kuinka alkeellisista olosuhteista he tulivat. Tämä mies kertoi, että kun he tulivat Rovaniemelle ja heitä kuljetettiin johonkin info tilaisuuteen tai vastaavaan, he näkivät linja-autosta suomalaisen sotilasajoneuvon, osa heistä kuulemma joutui paniikkiin, sama toistui kun he näkivät poliisiauton. Sehän on ihan ymmärettävää, jos on asunut viidakossa, jossa toisella rajalla on sotilasjuntta ja toisella rajavartijat ja poliisi.


Rasismi/Rasismikortti


Itse en ole rasisti, vaan yritän olla mahdollissimman avoin kaikille kulttuureille. Pakolaiset varmasti kokevat rasismia ja se on tuomittavaa, mutta tässä rasismi asiassa pitää olla tarkkana mikä on rasismia ja mikä normaalia ihmisten mielipide eroa. On hyvä, jos pakolaiselle kerrotaan hänen oikeuksistaan, mutta, jos valtaväestöstä joku on eri mieltä pakolaisen kanssa, se ei tarkoita että se olisi rasismia vaan mielipide eroa. Valitettavasti tälläisiakin tapahtumia on ja niitä löytyy pilvin pimein jo pelkästään googlettamalla. Omakohtainen kokemus eräästä tilanteesta on sekatavara kaupassa, jossa takana oleva somalian pakolainen yritti ostoskärryjen kanssa pyrkiä kassalle, jossa jo olin, hän huomaamatta tökki kärryillä selkääni useaan otteeseen. Sanoin hänelle, että voisitko lopettaa tökkimisen. Hän katsoi minua vihaisesti ja kertoi että olen rasisti ja isoon ääneen. Jossain tapauksessa rasistiksi haukkuminenkin voi olla rasismia. Niinpä olisi varmaan hyvä kertoa myös tämä näkökulma maahan tuleville pakolaisille. Että turhaan rasistiksi hakuminenkin on väärin ja voi loukata toista ihan yhtä paljon kun rasismi.

 


Lähde: Selvitystyö ja elinkeinoministeriölle pakolaisten vastaanoton kuntakorvausjärjestelmästä.


http://www.tem.fi/files/37136/Kuntakorvausjarjestelma_loppuraportti_13_0...

 

Edelliset blogini:

http://tuomaskoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jouko Silvennoinen

Suomelainen valtuuskunta on ilmeisesti paraikaa tai ainakin lähdössä valkkaamaan Syyriasta Suomeen tuotavaa kauppatavaraa, siinä sitä työsarkaa onkin kun yli kahdesta miljoonasta löytää parhaat/pahimmat päältä.Ei siis kertakaikkiaan järkeä, sanotaan että yksi pakolainen maksaa yhteiskunnalle noin 50,000€ vuosi, niin laskeppa mikä summa on 750 pakolaisen aiheuttama kustannus ja jos se ohjattais suoraan paikanpäälle moniako sillä autettaisiin.tämä on tätä eliittikukkahattutätien omantunnon pesua.

Käyttäjän TuomasKoskiniemi kuva
Tuomas Koskiniemi

Niinpä, jos Tässä on vähänkin kyse bisneksestä niin eikhä sieltä valkata monilapsi perheitä ja alle 7 vuotiaita

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Miten haluaisit itseäsi kohdeltavan, jos olisit vastaavassa tilanteessa?

Käyttäjän TuomasKoskiniemi kuva
Tuomas Koskiniemi

Hyvä pointti. mutta jos olisit vastaavassa tilanteessa, haluaisitko kauppatavaraksi vieraille maille ja lypsylehmäksi kuntaan. Vai ottaisitko avun vastaan lähempänä kotiasi jos se olisi mahdollista. Jos se ei olisi mahdollista lähempänä kotoasi, mitä sitten?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #4

#4

Hyvä ystävä. Mikä on vastauksesi ko kysymykseen?

Odottelemme vielä mitä Jouko Silvennoinen sanoo.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Jorma Moll:
"Miten haluaisit itseäsi kohdeltavan, jos olisit vastaavassa tilanteessa?"

Kysymys on vailla mieltä. Miten sinä haluaisit itseäsi kohdeltavan, jos vaikka sinun sijastasi valittaisiin joku epämiellyttävä henkilö ruokapatojen ääreen eikä sinua.

Maailman on nyt ja aina puutteellinen. Suomi on hyvin pieni maa ja sen voimavarat ovat vähäiset. Olisi kaiketi hyvä, että voimavarojemme vaikutukset maksimoitaisiin.

On törkeää, että me koemme olevamme hyväntekijöitä, kun otamme maahamme muutaman sata pakolaista. Tämä on raamatullista farisealaisuutta. Mitä saisimmekaan aikaa samalla rahasummalla itse paikanpäällä? Vaikka mitä: Sairaalatelttoja, ruokaa, vettä, lääkkeitä jne. Mutta ei. Meidän täytyy olla ihan itse niin auttavaisia täällä Suomessa että oikein. Olemme todella fariseuksia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#6

Kiitos kommentista.
Vastaus esitettyyn kysymykseen on monille vaikea.

Käyttäjän TuomasKoskiniemi kuva
Tuomas Koskiniemi

kyllähän sitä omalle kohdalle haluais turvaa. jos pitäisi ajatella että kaikkia syyriastakin tulevat pakolaiset pitäisi sijoittaa johonkin. on se semmonen määrä porukkaa että vaikeaa on. Turvaa on jos alueella luodaan turvaa. se että valitaan osa, ja taas osa ei, ei ole kovinkaan tehokasta.
Auttaminen paikan päällä olisi jatkuvaa ja siihen sijoitetaisiin saman verran rahaa pakolaista kohti, olisi se ehkä tehokaampaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #8

T.K.>kyllähän sitä omalle kohdalle haluais turvaa.....

ooo

Samaa minäkin ajattelen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tekopyhyyden vallassa valitsemme nyt oman toiminnan. Syyriaan lähtee suuri valtuuskunta valitsemaan joitakin ihmisiä Suomeen tulijoiksi. Jotkut saavat tämän "onnen" omalle kohdalleen. Yli miljoona ei saa.

Entäpä toinen vaihtoehto? Suomen pitäisi kohdentaa kaikki rahat auttamiseen paikan päällä. Sillä toiminnalla saataisiin vaikka pelastettua nälkä- ja sairauskuolemilta lapsia hyvin paljon. Mutta ei tietenkään. Suomessa toimiva maahanmuuttoteollisuus tarvitsee raaka-ainetta ja sitä se saa nyt myös Syyriasta.

Käyttäjän TuomasKoskiniemi kuva
Tuomas Koskiniemi

Noh miltä se kuulostaa nyt tämä homma.

Toimituksen poiminnat